Rotterdam moet versneld timmeren aan een nieuw bestemmingsplan voor het Stadhuisplein en directe omgeving. Het nieuwe college heeft bouwen en verbouwen als speerpunt, maar op de stoel van de wetgever zit burgemeester Aboutaleb en die is onwrikbaar als het gaat om handhaving van die wet. Zodoende heeft hij de nachthorecazaken De Après Skihut en Get Back geen langdurige vergunning kunnen verlenen, maar slechts een tijdelijke, omdat een leegstaand kantoorgebouw aan het Stadhuisplein op basis van een oud bestemmingsplan is omgebouwd tot studentenflat. De 218 woningen blijken nu niet geïsoleerd, zodat de jeugd van de herrie het bed uit trilt.
Paniek op het stadhuis, waar de gemeenteraad toch redelijk unaniem schatbewaarder is van de horecagezelligheid in de stad, die - ondanks het uurtje langer open op de Meent en de Witte de Withstraat - elders in het centrum onder stroom komt te staan. Schuin tegenover het stadhuis zijn ook nieuwe woningen gepland en hoe verhouden daar het bestemmingsplan, de wet en het nachtvertier zich met elkaar? Voorstanders van een bruisend centrum zouden graag zien dat nieuwe bewoners van het centrum een soort verklaring van realisme tekenen, zo van: ik kom in het centrum wonen en dan snap ik de geluidsconsequenties.
Er resteren voor de gemeente Rotterdam nu 25 weken om een horecavriendelijk(er) bestemmingsplan voor het Stadhuisplein te maken om daarmee de Raad van State, die als waakhond het college ten aanzien van het Stadhuisplein op de vingers heeft getikt, tevreden te stellen. Het aspect geluidshinder speelt daarin een cruciale rol, weet Aboutaleb, die de kritiek uit de Raad dat hij een dubbele agenda heeft ‘’om het nachtleven in de stad op termijn toch de nek om te kunnen draaien’’ verre van zich wierp. Hij zei juist de situatie te willen herstellen.